Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi (NOHÜ İFAD) ücretsiz ve açık erişimli olarak yılda iki kez Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yayınlanan hakemli, elektronik ve uluslararası bir dergidir.

NOHÜ İFAD, bilimin ve etik kuralların rehberliğinde “iletişim” alanına farklı açılardan katkı sağlamayı amaçlarken; iletişim alanının multidipliner bir alan olduğunu ve kendi içerisinde farklı görüşleri barındırdığını kanıtlayan nitelikteki çalışmalara yer verecektir. Bu kapsamda, dergide yer alacak çalışmaların içerik, konu ve kullanılan araştırma yöntemi bağlamında çeşitlilik sağlaması önemlidir. Dergide genel olarak iletişim çalışmaları, yeni medya, siyasal iletişim, reklamcılık, halkla ilişkiler, sinema, radyo ve televizyon, görsel iletişim, kültürlerarası iletişim ile sosyal bilimler ve iletişim bilimleri alanıyla bağlantılı akademik çalışmaların yer alması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra; öğrenci çalışmaları, çeviri makâle, film analizi ve kitap tanıtımlarına da yer verilmesi amaçlanmaktadır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Derginin hedef kitlesi sadece iletişim ve medya alanında çalışan akademisyen ve araştırmacılarla sınırlı değildir. Dergi akademik çalışmalar dışında yer vereceği; film analizi ve kitap tanıtımı gibi çalışmalarla sanatla ilgilenen herkese ulaşmayı amaçlamaktadır. Dergi farklı alanlarda yer alacak çalışmalarıyla iletişim alanı için önemli bir kaynak olmayı hedeflerken; bilim dünyasına ulusal, uluslararası ve evrensel düzeyde katkı sağlamayı ilke edinmektedir.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi-Yazım Kuralları

1. Çalışmalarda şu sıranın takip edilmesi gerekmektedir: Başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, İngilizce Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Ana Metin (Kuramsal Bölüm, Yöntem), Sonuç, Genişletilmiş Özet/Extended Abstract ve Kaynakça.

2. Çalışmaların, kaynakça ile birlikte en fazla 10 bin kelime olması gerekmektedir. Makale dışındaki çalışmaların (inceleme, eleştiri) ise 5000 kelimeyi geçmemesi tavsiye edilir. Anahtar kelime en az 3 kelimeden oluşmalıdır.

3. Makalelerin Türkçe ve İngilizce özetlerin çalışma ile birlikte gönderilmeli ve Türkçe/İngilizce özlerin 350 kelimeyi aşmaması gerekmektedir. Özetlere Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler eklenmelidir. Makalenin İngilizce genişletilmiş özeti (extended abstract) 500-1500 kelime arasında olması tavsiye edilir.

4. Özette çalışmanın amacı, yöntemi, bulguları ve sonucu ile ilgili bilgileri içermelidir. Başlıkta “Özet” olarak belirtilmelidir.

5.Notlar ve referanslar ayrılmalıdır. Notlar metin içinde numaralandırılmalı ve “dipnot” şeklinde düzenlenmelidir. Referanslar ise, APA sistemine göre hazırlanmalıdır. Dipnotlar tek satır aralığı ve 10 punto olarak düzenlenmelidir.

6. Başlıkların düzenlenmesi:

Ana başlık tüm harfleri büyük, 12 punto ve bold,

Giriş, Özet, Abstract, Sonuç ve Kaynakça baş harfleri büyük, sola yaslı, 12 punto, bold,

Başlıklar baş harfleri büyük, sola yaslı, 12 punto, bold,

Alt başlıklar, baş harfleri büyük, sola yaslı, 12 punto, bold.


7.Çalışmalar, Times New Roman karakteriyle 12 puntoda ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Yazılar Word programı ile yazılmalı Word dosyası (.doc veya .docx) olarak gönderilmelidir.

8. Sayfa yapısı soldan 4 cm, diğer taraflardan ise 3 cm boşluk bırakılarak düzenlenmelidir.

9.Çalışmada paragraflar, girintisiz olmalıdır. Paragraf aralığı önce 0 nk, sonra 6 nk olarak düzenlenmelidir.

10. Şekil, grafik ve resimlere ait başlıklar 10 punto ile altta, tablo başlıkları ise 10 punto ile üstte sola yaslı ve kalın olarak numaralandırılmış bir biçimde düzenlenmelidir.

KAYNAK GÖSTERME İLKELERİ

Kaynakçada, yalnızca yazıda atıf yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıralama izlenmelidir.

Kısa alıntılar tırnak işareti içinde gösterilmelidir. 4 satırdan uzun alıntılar ise ayrı bir paragraf olarak 1 cm içeriden blok halinde, 10 punto ile yazılmalıdır. Bu durumda tırnak işareti kullanılmamalıdır.

Atıflarda yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası bilgileri parantez içinde olacak şekilde düzenlenmelidir.
Tek ve iki yazarlı yayınlarda her iki yazarın soyadına da parantez içinde yer verilmelidir.
İkiden fazla yazarı olan yayınlarda gönderme yapılırken sadece birinci yazarın soyadı verilir, diğer yazarlar için “ve diğerleri” ifadesi kullanılmalıdır.
Bir yazarın aynı tarihte yayınlanmış birden fazla yayınına atıf verilmişse, yayınları birbirinden ayırmak amacıyla sırasıyla “a,b,c,...” ibareleri kullanılmalı ve bu kullanım hem metin içinde kaynak gösterme sırasında hem de kaynakça bölümünde yer almalıdır.

Atıf Örnekleri
Tek yazarlı kitaplar ve makaleler

Metin içindeki atıf (kitap):

(McQuail, 1987: 55).



-Aynı yazarın, aynı yıl birden fazla eserine yollama yapılması durumunda:

(McQuail, 1987a: 55; 1987b: 40).



-Alıntı yapılan yazarın başka bir yazardan alıntı yapmış olması durumunda:

(Aktaran: McQuail, 1987a: 55).



Kaynakçada:

McQuail, D. (1987). Mass Communication Theory: An Introduction, Beverly Hills. CA: Sage Pulication Inc.

Metin içindeki atıf (makale):

(Varis, 1984: 32).


Kaynakçada:

Varis, T. (1984). International Flow of TV Programmes, Journal of Communication, 34 (1), 143-152.



Çeviri Kitap

Briggs, A., & Burke, P. (2011). Medyanın Toplumsal Tarihi Gutenberg'den İnternet'e... (Ü. H. Yolsal, & E. Uzun, Çev.) İstanbul: Kırmızı Yayınları.


Editörlü Kitaplar

Eldeniz, L. (2010). İkinci Medya Çağında Etkileşimin Rolü ve Web 2.0. F. Aydoğan, & A. Akyüz içinde, İkinci Medya Çağında İnternet (s. 18-35). İstanbul: Alfa Yayınları.

Tezler

Işık, U. (2007). Medya Bağımlılığı Teorisi Doğrultusunda İnternet Kullanımının Etkileri ve İnternet Bağımlılığı. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.


İnternet Kaynakları (Yazarı Belli)

Mayfield, A. (2008). What is Social Media? https://whatis.techtarget.com/definition/social-media (Erişim Tarihi: 1.03.2022).


İnternet Sayfası

https://www.investopedia.com/terms/s/social-media.asp (Erişim Tarihi: 1.03.2022).

Not: İnternet sayfaları aynı zamanda dipnot olarak da verilmelidir.

İFAD’a gönderilen bilimsel çalışmalarda “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ” ile “ÜNİVERSİTELER ARASI KURUL BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ” nin esas alınması gerekmektedir.

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx.
https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/mevzuat/Yay%C4%B1nEti%C4%9FiY%C3%B6nergesi_140318.pdf
İntihal, verilerde sahtecilik, bulguların çarpıtılması, yayın tekrarı, bölerek yayınlama ve çalışmaya katkısı olmayan kişilerin yazarlar arasında yer alması etik kuralların ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu ve benzeri uygulamalar dergi kurulları tarafından tespit edildiğinde gerekli yasal işlemler başlatılacak ve ilgili çalışma dergiden çıkarılacaktır.

Dergiye gönderilen çalışmalar; başka bir yerde yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Dergiye gönderilen çalışmaların dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiş olması gerekmektedir. Yazım kurallarına göre düzenlenmeyen yazılar, editör değerlendirilmesi ve hakem sürecine geçmeden reddedilmektedir. Bu durumda yazarın gerekli düzeltme sonrası çalışmasını yeniden derginin kurumsal mail adresine göndermesi gerekmektedir (nohuifad@ohu.edu.tr).

Dergiye gönderilen çalışmalar için derginin internet sitesinde yer alan telif hakları devir formu doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak imzalanmalıdır. Ayrıca dergiye gönderilen çalışmalarda benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır. Benzerlik için “Turnitin” veya “Ithenticate” programları kullanılmalıdır.

Dergiye gönderilen ve etik kurul izni gereken çalışmalar için araştırmacının bağlı olduğu üniversiteden etik kurul onayı alınması gerekmektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
·İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
·Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
·Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
·Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
·Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesidir.
Bu makalelerde kesinlikle “Etik Kurul İzni” makale içinde belirtilmelidir. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.

Dergi süreçlerinin sürdürülmesi için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dergiye gönderilecek çalışmalar, ilan edilecek tarihe göre nohuifad@ohu.edu.tr adresine gönderilmelidir. Çalışmalar gönderilirken istenilen belgeler:

Çalışmanın tam metni
Yazar bilgileri
Telif hakları formu
Benzerlik raporu
Etik kurul belgesi (gerek varsa)
Dergiye gönderilen çalışmalar öncelikli olarak baş editör ve editör yardımcıları tarafından incelenir. Bu incelemenin ardından süreç başlatılır. Baş editör ve editör yardımcıları gelen çalışmanın alanına göre çalışmayı hakem süreçlerini başlatması için alan editörlerinden birine yollar. Baş editör ve editör yardımcıları çalışmanın nitelik ve içeriğine göre çalışmayı alan editörüne yollamadan da hakemlik sürecini başlatabilir. Yayınların incelenmesi için çalışmaların içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem editör(ler) veya alan editörleri tarafından atanır. Tüm hakem değerlendirme raporları elektronik ortamda isimsiz olarak gönderilir. Değerlendirmeyi yapan hakemlerin isimleri çifte körleme yöntemi gereği raporlarda ve dergide belirtilmemektedir. Değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez. Bu süreçte değerlendirme formları ve hakem raporları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Çift taraflı körleme hakemlik, editörlerin yazarlar ile diyalog içinde kararlar almasına yardımcı olur. Aynı zamanda yazarlar da çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler elde ederek çalışmalarını geliştirme fırsatı bulabilirler.

İnceleme sürecinin tamamlanmasının ardından baş editör, söz konusu çalışmanın niteliği, önemi, konusu, hakem raporları, telif hakkı ihlali ve intihal gibi yasal düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak hangi çalışmaların dergide yayınlanacağına karar verir. Baş editör, bu kararı verirken diğer editörlerden de tavsiye alır.

Ücretsiz